Απρίλιος 11 2023

6 προτάσεις για βιώσιμα δώρα στο βαφτιστήρι σου

Η παράδοση…αλλιώς

Με το Πάσχα να πλησιάζει, τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία το δώρο του νονού ή της νονάς! Αναζητώντας το τέλειο δώρο για το αγαπημένο σου βαφτιστήρι, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείς κάτι που θα είναι τόσο ενδιαφέρον και χρήσιμο όσο και φιλικό προς το περιβάλλον.

Στο παρακάτω άρθρο θα βρεις μερικές ιδέες για βιώσιμα πασχαλινά δώρα για το βαφτιστήρι σου που θα του χαρίσουν μεγάλη χαρά με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα!

Η κλασική εκδοχή δώρων από το νονό ή τη νονά συνήθως περιλαμβάνει τη λαμπάδα, το πασχαλινό αυγό και τα παπούτσια. Το παραπάνω τρίπτυχο, εκτός από το ότι σου παρέχει ένα πρακτικό ‘μπούσουλα’, είναι και αρκετά οικολογικό από μόνο του καθώς απαρτίζεται από:

- ένα πιο παραδοσιακό δώρο το οποίο ναι μεν προορίζεται για περιορισμένη χρήση, αλλά μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί δημιουργικά (διαλέξτε η λαμπάδα να έχει κάποιο παιχνίδι ή χρηστικό αντικείμενο για το παιδί)

- ένα λειτουργικό δώρο (παπούτσια) που το παιδί θα χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά του

- ένα φαγώσιμο δώρο το οποίο, ειδικά αν είναι τυλιγμένο σε οικολογική-ή και καθόλου-συσκευασία, θα καταναλωθεί δίνοντας στο παιδί μεγάλη ευχαρίστηση και αφήνοντας πίσω του καθόλου σκουπίδια

Πώς μπορείς να κάνεις τα κλασικά πασχαλινά δώρα ακόμη πιο βιώσιμα; 

Επίλεξε λαμπάδα από κερί σόγιας. Το σογιέλαιο είναι το λάδι που με ειδική επεξεργασία βγαίνει από τους καρπούς της σόγιας και είναι το βασικό συστατικό για το κερί σόγιας.

Αντιθέτως τα κλασικά κεριά που όλοι γνωρίζουμε έχουν σαν βασικό συστατικό την παραφίνη, η οποία είναι υποπροϊόν του πετρελαίου.

Τα κεριά παραφίνης απελευθερώνουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες οι οποίες είναι βλαβερές για το άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ακόμη, τα κεριά σόγιας είναι πιο ηθικά κατασκευασμένα καθώς δεν περιέχουν ζωικά λίπη, σε αντίθεση με το κερί παραφίνης ή το κερί μέλισσας.

Προσπάθησε να προσφέρεις τα πασχαλινά σου καλούδια όπως το αυγό ή τα τσουρέκια σε οικολογική ή και καθόλου συσκευασία.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε αν τα παρασκευάσεις μόνος/η σου, είτε αν τα προμηθευτείς ο/η ίδιος/α από το ζαχαροπλαστείο ή το αρτοποιείο ζητώντας από τους υπαλλήλους να σου τα συσκευάσουν σε κάποιο επαναχρησιμοποιούμενο φαγητοδοχείο ή κάποιο κερομάντηλο.

Θυμήσου, είναι προτιμότερο να αρνηθείς μια περιττή συσκευασία από το να τη δεχθείς και να την ανακυκλώσεις!

Προτίμησε δεύτερο χέρι παιδικά παπούτσια.

Με αυτό τον τρόπο, θα παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους αποτρέποντας να καταλήξουν πρόωρα στη χωματερή αλλά και θα κάνεις το βαφτιστήρι σου χαρούμενο.

Έχεις δεύτερες σκέψεις για την ποιότητα και την ποικιλία των second hand παιδικών παπουτσιών που θα βρεις στην αγορά;

Στη Swaplanet θα βρεις παιδικά παπούτσια για όλες τις ηλικίες από περισσότερες από 50 μάρκες σε εξαιρετική κατάσταση και υπέροχη οικολογική συσκευασία.

Δες τα παπούτσια της πρώτης πλατφόρμας ανταλλαγής παιδικών ρούχων στην Ελλάδα εδώ.

Αγόρασε τα δώρα για το βαφτιστήρι σου από μικρές τοπικές επιχειρήσεις.

Έτσι, όχι μόνο θα βρεις πιο ευφάνταστα και ιδιαίτερα σχέδια από τα αντίστοιχα προϊόντα αλυσίδων μαζικής
παραγωγής, αλλά και με τα χρήματά σου θα ενδυναμώσεις μια μικρή ελληνική επιχείρηση, στηρίζοντας την κυκλική οικονομία και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πασχαλινών σου αγορών.

Εναλλακτικά δώρα για το βαφτιστήρι σου

Βιβλίο

Τα βιβλία αποτελούν ένα ευφάνταστο και συνάμα εκπαιδευτικό δώρο για τα παιδιά.

Μπορείς να επιλέξεις βιβλία με ιστορίες σχετικές με το Πάσχα και το νόημά του (αγάπη, στοργή, άνοιξη), βιβλία με δραστηριότητες που θα κρατήσουν το παιδί απασχολημένο κατά τις πασχαλινές διακοπές ή φυσικά οποιοδήποτε βιβλίο πιστεύεις ότι θα εξάψει την περιέργεια του βαφτιστηριού σου.

Όποιο είδος παιδικού βιβλίου και να ψάχνεις θα το βρεις πλέον στη Swaplanet! Ξεκίνα την αναζήτησή σου εδώ.

Δώρα εμπειρίας

Τι καλύτερο-και πιο περιβαλλοντικά φιλικό-μπορείς να δωρίσεις στο βαφτιστήρι σου από λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί σου!

Ανάλογα με την ηλικία του, μπορείς να επενδύσεις σε διάφορες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί, από μια βόλτα στο λούνα παρκ ή τον κινηματογράφο, μέχρι paintball ή μάθημα ζωγραφικής.

Με αυτό το τόσο προσωποποιημένο δώρο, όχι μόνο θα περάσεις αξέχαστες στιγμές δημιουργώντας αναμνήσεις με το παιδί, αλλά και θα βοηθήσεις στη μείωση των απορριμμάτων και θα εξοικονομήσεις χωρίς να το καταλάβεις δεκάδες λίτρα νερού και πολύτιμων φυσικών πόρων (ενδεικτικά η παραγωγή ενός μόνο παιδικού t-shirt εκλύει στην ατμόσφαιρα 9 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, που αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα νερού!).

Παιχνίδια

Αν επιλέξεις να δωρίσεις στο βαφτιστήρι σου κάποιο παιχνίδι, προτίμησε παιχνίδια που είναι ανακυκλώσιμα ή κατασκευασμένα με φυσικά ή/και βιοδιασπώμενα υλικά όπως ξύλο, καουτσούκ ή οργανικό βαμβάκι.

Μερικά φιλικά προς το περιβάλλον παιχνίδια μπορεί επίσης να είναι κατασκευασμένα χρησιμοποιώντας μη τοξικά χρώματα και υλικά.

Τα οικολογικά παιχνίδια τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι ασφαλέστερα για τα παιδιά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Τα πλαστικά παιχνίδια, από την άλλη πλευρά, είναι κατασκευασμένα από πετρέλαιο, δηλαδή από ένα μη ανανεώσιμο πόρο που δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Επίσης, συχνά περιέχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα που σπάνε εύκολα και κάνουν τα παιχνίδια πολύ πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν.

Σε όποιο δώρο και αν καταλήξεις τελικά μην ξεχάσεις ότι το πιο ουσιώδες, ειλικρινές, βιώσιμο και ανέξοδο πράγμα που μπορείς να δώσεις στο βαφτιστήρι σου είναι η παρουσία σου σε αυτή τη γιορτινή στιγμή καθώς και η στήριξη και η αγάπη σου.

Η ομάδα της Swaplanet εύχεται σε εσένα και τους αγαπημένους σου Καλό Πάσχα και Καλή Ανά(σ)ταση!

Δες τα ρουχαλάκια!

Πώς σου φάνηκε το άρθρο μας;

Ποιές είναι οι σκέψεις σου διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο; Εάν θέλεις να τις μοιραστείς με εμάς και την υπόλοιπη κοινότητά μας άφησέ μας ένα σχόλιο παρακάτω.

Βιώσιμα δώρα για το βαφτιστήρι σου

Αφήστε ένα σχόλιο

1 σχόλιο

1 επί 2023,10,11

1