Χριστουγεννιάτικες Δραστηριότητες για Παιδιά

Έρχονται επιτέλους τα Χριστούγεννα, η ομορφότερη γιορτή του χρόνου, και μικροί και μεγάλοι μετράμε αντίστροφα με ανυπομονησία! Εντάξει, οι μικροί ίσως λίγο πιο πολύ... Κι αυτό γιατί οι γιορτές μας βγάζουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Ναι μεν στολίζουμε το δέντρο, γευόμαστε χριστουγεννιάτικα γλυκά και επιδιδόμαστε στις αγαπημένες μας γιορτινές συνήθειες αλλά τα σχολεία των παιδιών σταματούν, ενώ παράλληλα η δική μας καθημερινότητα τρέχει κανονικά με δουλειά, χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες κτλ. Μην ανησυχείς όμως! 

Ο χριστουγεννιάτικος οδηγός δραστηριοτήτων της Swaplanet έρχεται να σώσει την κατάσταση συγκεντρώνοντας 6 προτάσεις για να κρατήσεις τα μικρά σου ξωτικά απασχολημένα στις χριστουγεννιάτικες διακοπές και να κάνεις αυτή την εποχή ακόμη πιο μαγική και συναρπαστική!

1. Ημερολόγιο μέχρι τις γιορτές - Advent Calendar

Μέτρα αντίστροφα μαζί με τα παιδιά με ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης (advent calendar)! Πρόκειται για ένα ημερολόγιο 25 ημερών που ξεκινάει από την 1η Δεκεμβρίου και τελειώνει την παραμονή των Χριστουγέννων. Κάθε μέρα κρύβει και τον δικό της μαγικό θησαυρό με τα δωράκια να ποικίλλουν από σοκολατάκια και γλυκά μέχρι στολίδια ή μικρά παιχνίδια.

Το advent calendar είναι ένας χαρούμενος και εμπνευσμένος τρόπος να εντείνεις τη γλυκιά προσμονή των παιδιών για τα Χριστούγεννα, αλλά και να αγκαλιάσεις τη γιορτινή ατμόσφαιρα αυτής της περιόδου γιορτάζοντας κάθε μέρα, και όχι μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων. Μπορείς να προμηθευτείς ένα τέτοιο ημερολόγιο στα περισσότερα καταστήματα ή ακόμα και να το κατασκευάσεις μόνος/η σου στο σπίτι κρεμώντας τα τυλιγμένα δωράκια από μια γιρλάντα ή ένα κομμάτι ξύλο ή επαναχρησιμοποιώντας δημιουργικά μια παλιά κορνίζα.

2. Οι βοηθοί του Αϊ Βασίλη

Συμπεριέλαβε τα παιδιά στις χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες αναθέτοντάς τους "αποστολές" ανάλογα
με την ηλικία τους.
Για παράδειγμα, παρότρυνέ τα να σε βοηθήσουν στο στολισμό του δέντρου και τη μαγειρική για το γιορτινό τραπέζι, να τυλίξουν τα δώρα χρησιμοποιώντας παλιές ζωγραφιές τους ή και να δημιουργήσουν τις δικές τους χριστουγεννιάτικες κάρτες για την οικογένεια και τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα τα απασχολήσεις δημιουργικά αλλά και θα τα βοηθήσεις να αισθάνονται ανεξάρτητα και πολύτιμα μέσω της προσφοράς τους σε ένα ζήτημα που αφορά όλη την οικογένεια.

3. Αξιοποίησε τη γιορτινή ατμόσφαιρα

Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι πόλεις και οι γειτονιές μας φορούν τα γιορτινά τους. Φωτάκια, μουσική, μυρωδιές, χριστουγεννιάτικες αγορές και εκδηλώσεις, η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα βρίσκεται παντού και αποτελεί μια ιδανική-και συνήθως ανέξοδη- ευκαιρία για βόλτα και εξερεύνηση με τα παιδιά! Ενημερώσου για τις χριστουγεννιάτικες παιδικές και όχι μόνο εκδηλώσεις που γίνονται στην περιοχή σου, όπως το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης, παγοδρόμιο, θεατρικές παραστάσεις κτλ. και απόλαυσε στιγμές παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς με τα παιδιά σου!

Extra Tip: Ετοίμασε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι τύπου bingo με τα παιδιά! Φτιάξε ή κατέβασε από το διαδίκτυο ένα bingo με χριστουγεννιάτικα σχέδια όπως δέντρα, χριστουγεννιάτικες μπάλες, μπισκότα κτλ. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, τα παιδιά θα πρέπει να εντοπίσουν τα αντικείμενα αυτά και να τα διαγράψουν από το χαρτί τους. Όποιος τα βρει πιο σύντομα, κερδίζει!

4. Ξεκαθάρισμα στα παιδικά ρούχα και παιχνίδια

Αυτές τις χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι καιρός να ξεκαθαρίσεις την παιδική γκαρνταρόμπα απαλλάσσοντάς την από τα παιδικά και βρεφικά ρούχα και παιχνίδια που δεν εξυπηρετούν πια την ηλικία και τον τρόπο ζωής των παιδιών.

Μάλιστα, όσο πιο μεγάλα είναι τα παιδιά, τόσο περισσότερο μπορούν να συνεισφέρουν στη διαδικασία! Μπορείς να βρεις χρήσιμες συμβουλές για το ξεκαθάρισμα (declutter) με παιδιά σε αυτό το άρθρο μας. Αντάλλαξε τα παιδικά ρούχα που θα ξεχωρίσετε κατά το ξεκαθάρισμα μέσω της Swaplanet και κέρδισε πίστωση σε πλανήτες για να προμηθευτείς μεταχειρισμένα παιδικά ρούχα που μας έχουν στείλει άλλοι γονείς σαν και σένα οικονομικά και οικολογικά! Παράγγειλε την swaplanet τσάντα εδώ. Εναλλακτικά, μπορείς να δωρίσεις ό,τι  δεν χρειάζεται πια το παιδί σου στην εκκλησία της γειτονιάς σου ή σε κάποια ΜΚΟ.

Με αυτό τον τρόπο, θα μάθεις τα παιδιά ότι τα Χριστούγεννα, πέρα από μια κοσμική γιορτή όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι μια γιορτή καλοσύνης και στοργής στην οποία όπως παίρνεις, καλό είναι και να προσφέρεις.

5. Γράμμα στον Αϊ Βασίλη

Τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη αποτελούν καθιερωμένη παράδοση των γιορτών. Πώς μπορείς να μετατρέψεις αυτή τη στιγμή από μία απλή απαρίθμηση των δώρων που θέλει το παιδί αυτή τη χρονιά σε μια ουσιώδη εμπειρία γεμάτη χριστουγεννιάτικη μαγεία αλλά και ενσυναίσθηση; 

Μια ενδιαφέρουσα άσκηση αυτοπαρατήρησης που μπορείς να κάνεις με τα γράμματα των παιδιών στον Άγιο Βασίλη είναι να τα μετατρέψετε σε ένα είδος ημερολογίου. Ενθάρρυνε τα παιδιά να σκεφτούν τη χρονιά που πέρασαν και τι ελπίζουν να φέρει η νέα χρονιά. Θα μπορούσαν ακόμη και να ρωτήσουν τον Άγιο Βασίλη πώς πήγε η δική του χρονιά.

Ακόμη, μπορείς να παροτρύνεις τα παιδιά να σκεφτούν μια ευχή που μπορεί να έχουν για τον κόσμο, όπως ένα καθαρότερο περιβάλλον ή τέλος στον πόλεμο και την πείνα. Αν και ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μην είναι σε θέση να προσφέρει λύση στους προβληματισμούς των παιδιών, αυτή η διαδικασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις μια συζήτηση σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε ως οικογένεια για να βοηθήσετε.

6. Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια…αλλιώς!

Τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια βάζουν μικρούς και μεγάλους πραγματικά στο πνεύμα των γιορτών. Φέτος παρότρυνε τα παιδιά να φτιάξουν μικρά κόμικς ή θεατρικά από τα αγαπημένα τους παραμύθια. Αν τα παιδιά σου ξέρουν ανάγνωση, μπορείς ακόμη και να τα ενθαρρύνεις να διαλέξουν τις αγαπημένες τους ιστορίες, ακόμη και να γράψουν δικές τους, και να τις διαβάσουν σε όλη την οικογένεια!

Ελπίζουμε οι παραπάνω δραστηριότητες να σου έδωσαν έμπνευση και ιδέες που θα σε βοηθήσουν να περάσεις αξέχαστες στιγμές με τα παιδιά σου. Κλείνοντας, να θυμάσαι ότι δεν είναι απαραίτητο να έχεις πάντα έτοιμες δραστηριότητες για τα παιδιά σου, ούτε είναι απαραίτητο τα παιδιά να ανταποκρίνονται σε ό,τι ετοιμάζεις.  Οι διακοπές προσφέρουν στα παιδιά έναν παραγωγικό χρόνο γεμάτο δημιουργικότητα, που πηγάζει ακριβώς από την έλλειψη του απίστευτα αυστηρά χρονομετρημένου πλαισίου του καθημερινού «to do list» που
βιώνουν.

Ευχόμαστε, λοιπόν, μέσα από την
καρδιά μας φέτος τα Χριστούγεννα να φέρουν σε σένα και την οικογένειά σου
ξεκούραση, ανεμελιά, αγάπη και υπέροχες στιγμές με αυτούς που αγαπάς.

Καλές γιορτές από την ομάδα της
Swaplanet!

Δες τα ρουχαλάκια!

Χριστουγεννιάτικες Δραστηριότητες για παιδιά

Αφήστε ένα σχόλιο