Μάϊος 12 2023

Πώς να μειώσεις και να μετρήσεις τις εκπομπές CO2 – Tips για γονείς και παιδιά

Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της αποστολής της Swaplanet και για αυτό το αναφέρουμε σε όλη μας την επικοινωνία με τους γονείς που μας εμπιστεύονται, ώστε να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της επιλογής τους να προτιμούν να αγοράζουν είδη από δεύτερο χέρι, ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον.

Η βιομηχανία ένδυσης στο σύνολό της υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (σύμφωνα με τον οργανισμό UNFCCC του ΟΗΕ). Οι σχετικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται κυρίως από την παραγωγή των υλικών των ενδυμάτων (βαμβάκι, συνθετικά υλικά, κα) καθώς και από την κατασκευή, τη μεταφορά και την απόρριψη των ενδυμάτων. Οι συνθετικές ίνες παράγονται με ενεργοβόρες διαδικασίες μέσω της επεξεργασίας πρώτων υλών που με τη σειρά τους είναι παράγωγα πετρελαίου. Επιπρόσθετα η απόρριψη των ενδυμάτων σε χωματερές προκαλεί πρόσθετες εκπομπές μεθανίου, ενός αερίου που είναι ακόμη πιο επιβαρυντικό από το διοξείδιο του άνθρακα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τι είναι όμως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2);

Είναι η απελευθέρωση αερίου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων για ενέργεια, μεταφορά και βιομηχανικές διεργασίες.
Το CO2 είναι αέριο του θερμοκηπίου, που σημαίνει ότι μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα και να συμβάλει στην κλιματική αλλαγή.

 Ο αντίκτυπος των εκπομπών CO2 στην ποιότητα ζωής μας είναι σημαντικός. Η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται εν μέρει στις εκπομπές CO2, έχει οδηγήσει σε πιο συχνά και σοβαρά καιρικά φαινόμενα όπως τυφώνες, πλημμύρες και ξηρασίες. Αυτά τα γεγονότα μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις τροφίμων και νερού, μετατόπιση πληθυσμών και απώλεια υποδομών, μεταξύ άλλων συνεπειών. Επιπλέον, η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως θερμοπληξία, αφυδάτωση και εξάπλωση ασθενειών που μεταφέρονται από έντομα και παράσιτα.

Έχουν παρθεί μέτρα για τη μείωση των εκπομπών του CO2;

Σε διεθνές επίπεδο το 2015, 196 χώρες, υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού, που στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσει τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας και να την περιορίσει στους 1,5°C. Αυτή η συμφωνία απαιτεί από τις χώρες να αναφέρουν τακτικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις προσπάθειές τους να τις μειώσουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και έχει εφαρμόσει πολιτικές και μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, το οποίο περιορίζει τις εκπομπές από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανίες και επιτρέπει στις εταιρείες να εμπορεύονται δικαιώματα εκπομπών.

Στην Ελλάδα τι γίνεται;

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 και έχει εφαρμόσει πολιτικές και μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές.

Πόσο CO2 παράγει ένα παιδικό μπλουζάκι;

Στη Swaplanet υπολογίζουμε ότι για κάθε παιδικό ρούχο που ανταλλάσσεται (και δεν αγοράζεται ως καινούργιο) εξοικονομούνται 9 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Σας φαίνονται λίγα;

 Δεν είναι... 

Ένα ώριμο δέντρο εκτιμάται ότι απορροφά μόνο 22 κιλά CO2 το χρόνο...

9 κιλά CO2 υπολογίζεται ότι εκλύονται και για την παραγωγή μιας πίτσας πεπερόνι! Ένα σάντουιτς με κοτόπουλο είναι υπεύθυνο για περίπου 5 κιλά CO2, ενώ μια χωριάτικη σαλάτα για λιγότερο από 2 κιλά. Ένα κιλό παγωτό είναι υπεύθυνο για σχεδόν 4 κιλά CO2, ενώ μια πτήση στο Λονδίνο σε οικονομική θέση με επιστροφή είναι πάνω από 700 κιλά...

Τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση του CO2;

Η μείωση των εκπομπών του CO2 είναι μια συλλογική προσπάθεια που απαιτεί δράση τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, μπορούμε να συμβάλουμε στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και να προστατεύσουμε την ποιότητα της ζωής μας αλλά και αυτής των παιδιών μας.

Να μερικές συμβουλές για να μειωθεί το CO2:

- Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας: Σβήνουμε τα φώτα και τα ηλεκτρονικά όταν δεν χρησιμοποιούνται, χρησιμοποιώντας ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και λαμπτήρες και μειώνοντας τις περιττές μετακινήσεις.

- Μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Τοποθετούμε ηλιακούς συλλέκτες, χρησιμοποιούμε αιολική ενέργεια ή αγοράζουμε ανανεώσιμες ενέργειες από έναν πάροχο κοινής ωφέλειας.

- Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ή μέσω carpool: Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΕ, ποδηλατούμε ή περπατάμε αντί να οδηγούμε ή κάνουμε ομαδική χρήση του αυτοκινήτου ή χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά οχήματα.

- Ανακύκλωση: Κάνουμε σωστή απόρριψη απορριμμάτων και ανακυκλώνουμε υλικά όπως χαρτί, πλαστικό και γυαλί.

- Υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής: Η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Καταναλώνοντας μια φυτική διατροφή ή μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος μπορούμε να μειώσουμε άμεσα το αποτύπωμα άνθρακα.

- Μείωση των αποβλήτων: Οι ΧΥΤΑ παράγουν μεθάνιο, ένα άλλο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Μπορείς να μειώσεις τα απόβλητά σου κομποστοποιώντας φυσικές τροφές, ανακυκλώνοντας και χρησιμοποιώντας επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία και σακούλες.

- Αγορά βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών: Ορισμένα προϊόντα έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από άλλα. Όταν είναι δυνατόν, επίλεξε προϊόντα που κατασκευάζονται από βιώσιμα υλικά και παράγονται με βιώσιμες πρακτικές ή επίλεξε υπηρεσίες από βιώσιμες εταιρίες που μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα όπως για παράδειγμα η swaplanet.

Τι μπορείς να κάνεις μαζί με τα παιδιά για τη μείωση των εκπομπών του CO2;

Να μερικά tips για να κάνεις δραστηριότητες με διασκεδαστικούς τρόπους για τα παιδιά:

- Μπορείτε να πάτε μαζί έναν περίπατο, να κάνετε ποδήλατο ή να πηγαίνετε στο σχολείο με τα πόδια αντί να πάρετε το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο.

- Φυτέψτε μαζί δέντρα, λουλούδια ή λαχανικά, στο μπαλκόνι, στον κήπο ή σε έναν κοινοτικό χώρο.

- Σβήνετε τα φώτα όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο ή χρησιμοποιείτε φυσικό φως αντί για τεχνητό φως.

- Παίξε μαζί τους έξω, αντί να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να τα αφήνετε να παίζουν μέσα στο σπίτι βιντεοπαιχνίδια.

- Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ή παγουράκια, αντί να τους αγοράζεις εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικό μπουκάλι.

- Πρότεινέ τους να κλείνουν το νερό ενώ βουρτσίζουν τα δόντια τους.

- Ενθάρρυνέ τα, αντί να πετούν όλα τα σκουπίδια μαζί να ανακυκλώνουν το χαρτί, το πλαστικό και άλλα υλικά.

- Ξεκινήστε μαζί κομποστοποίηση των υπολειμμάτων των τροφών, αντί να τα πετάτε όλα στα κοινά σκουπίδια και χρησιμοποιήστε το ως λίπασμα στην φύτευση λουλουδιών ή λαχανικών.

Δοκίμασε να μαγειρεύεις για το παιδί σου φαγητά με λιγότερο κρέας και ετοίμασέ του περισσότερα γεύματα φυτικής προέλευσης. Δες εδώ κάποιες εύκολες και νόστιμες χορτοφαγικές συνταγές που θα λατρέψουν τα παιδιά σου!

Ενθάρρυνε τα παιδιά να κάνουν αυτές τις αλλαγές μετατρέποντάς τες σε παιχνίδια, προκλήσεις ή διαγωνισμούς. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα γράφημα για να παρακολουθείτε πόσο διοξείδιο του άνθρακα εξοικονομείτε κάθε εβδομάδα ή να επιβραβεύετε τα παιδιά με μια ειδική λιχουδιά (όπως αυτές που σας προτείναμε πιο πάνω) για να κάνουν επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον.

Θέλεις να μάθεις πώς να μετράς τις εκπομπές σου σε CO2;

Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις πώς να μετράς τις εκπομπές σου σε CO2 και γιατί όχι να κρατάς online ημερολόγιο, δες την ιστοσελίδα calc02.com. Μέσω της ιστοσελίδας αυτής μπορείς να εκτιμήσεις τις εκπομπές και αν είσαι και λάτρης των αριθμών μπορείς να τις υπολογίσεις και με σχετικά μεγάλη ακρίβεια. Μπορείς να καταγράφεις τις εκπομπές κάθε μήνα και να βλέπεις αν τα καταφέρνεις να τις μειώνεις. 

Στην calc02.com θα μπορείς να καταγράφεις τις εκπομπές που προκαλούνται στο σπίτι (ηλεκτρισμός, θέρμανση), στις μεταφορές (αυτοκίνητο, αεροπλάνο), με τη διατροφή σου, καθώς και κατά τις καταναλωτικές σου αγορές (ένδυση, λοιπές αγορές).  Στο blog της ιστοσελίδας μπορείς να διαβάσεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες αναφορικά με την παγκόσμια προσπάθεια για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η ιστοσελίδα calc02.com αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ενός σχολικού project από μαθητή της Β' Λυκείου και δέχεται δωρεές, τις οποίες στο σύνολό τους τις διοχετεύει σε εταιρίες και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου. Μεταξύ αυτών και η αγαπημένη σας Swaplanet.

Measure, reduce, offset!

Μέχρι σήμερα μαζί έχουμε εξοικονομήσει 143.000 κιλά διοξειδίου του άνθρακα δηλαδή 29 φορές το γύρο της γης! Το περιβάλλον σας ευχαριστεί!

Δες τα ρουχαλάκια!

Πώς σου φάνηκε το άρθρο μας;

Ποιές είναι οι σκέψεις σου διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο; Εάν θέλεις να τις μοιραστείς με εμάς και την υπόλοιπη κοινότητά μας άφησέ μας ένα σχόλιο παρακάτω.

CO2 -Tips για να το μειώσεις και να το μετρήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο